Saturday, July 24, 2010

Pengalaman Di Pesta Flora

Pada hari Ahad yang lepas , aku mengambil kesempatan mengunjungi Pesta Flora dekat Putrajaya . Pelbagai jenis bunga, ada bunga Orkid, bunga Mawar dan macam-macam lagi. Walaupun hujan renyai-renyai, masih ramai yang berkunjung ke sama termasuklah aku.

Ini pengalaman pertama aku di Pesta Flora. Banyak hasil seni dipamirkan, ada hiasan dinding, binatang rekaan dan yang paling aku suka ialah fesyen. Semua rekaan adalah hasil gabungan bunga kering dan juga bunga segar. Memang cantik.

Aku kagum melihat hasil rekaan yang dipamirkan di sana. Maklumlah aku juga salah seorang peminat seni walaupun tidak bergiat dalam seni. Sempat juga aku mengambil kesempatan untuk bergambar dengan patung berhias.

Keluar dari dewan pameran aku berkunjung ke tempat orang menjual pokok-pokok bunga . Ada bunga Orkid, bunga Mawar dan pelbagai lagi. Bunga Orkid dengan pelbagai jenis nama. Aku tidak kisah sangat dengan nama-nama tersebut sebab aku cuma ingin menikmati keindahannya sahaja. Semuanya cantik-cantik. Teringin juga aku memiliki bunga-bunga itu tetapi biarlah bunga- bunga itu kekal di tempat asalnya. Jadi, cukuplah sekadar tengok dari jauh.

Setelah penat berjalan, perut aku terasa lapar. Aku mengambil kesempatan untuk mencuba makanan di gerai berhampiran. Memang ramai orang dekat sana. Lama juga aku tunggu sebelum dapat tempat duduk. Makanannya tidak sedap, bolehlah dikatakan tidak berbaloi dengan masa yang dihabiskan untuk mendapatkan tempat duduk .

Sebelum balik, aku berkunjung ke gerai menjual buah-buahan tempatan. Penjualnya peramah, katanya “ kakak makan dulu, tak manis jangan beli”, “tak kenyang jangan balik”. Aku tersenyum, sempat juga aku beli buah duku sebelum balik.

1 comment:

Anonymous said...

Bagai pinang dibelah dua.